top of page

CASA MEMORIALĂ ,, MIHAI EMINESCU" 

                Casa memorială Mihai Eminescu a aparținut familiei poetului, care în anul 1850 cumpără jumătate din moșia Ipotești unde își fac și casă, urmând să locuiască aici timp de 28 de ani. În anul 1924, casă nefiind locuită de nimeni, ajunge o ruină. Abia în anul 1934 casa este reconstruită, iar în anul 1940 se înființează primul muzeu memorial dedicat lui M. Eminescu. Clădirea în care se afla muzeul nu respecta structura originală, astfel ea a fost demolată și reconstruită în anul 1979 după documentele originale. Astăzi, aici sunt găzduite 405 obiecte de patrimoniu cultural. Multe dintre ele au aparținut marelui poet și familiei acestuia.

               Casa are trei camere: salonul familiei, biroul tatălui poetului și dormitorul mamei și al surorilor.

 

 

 

 

 

 

 

                 În fiecare cameră se găsesc portrete cu membrii familiei și obiecte ce le-au aparținut. În salon se află caseta de machiaj care a folosit-o Mihai Eminescu în perioada turneelor teatrale, pe ea fiind imprimată și monograma sa.

               În camera a doua era dormitorul părinților poetului, fiind astăzi aici amenajat biroul tatălui. Pe birou se găsesc copii după manuscrisele poetului, călimara și lampa care a aparținut lui Gheorghi Eminovici (tatăl poetului).

În dormitorul surorilor se găsesc majoritatea obiectelor care au aparținut Ralucăi Eminovici, mama poetului. Fiind fiică de boier a avut o zestre bogată, astăzi se mai păstrează: lada de zestre, cutia de bijuterii, sfeșnice, oglinda și o icoană foarte veche. Tot în această cameră se află și o cuvertura ce a fost țesută la dorința expresă a lui Gheorghi Eminovici, pe care se regăsesc culorile drapelului, acum acestea abia se mai pot distinge.

 

bottom of page